Sağlıklı beslenmek hem bedenen hem de ruhen beslenmeyi kapsamaktadır. Özel bir durum olmadıkça yasaklarla kendimizi bıktırmadan, bedensel güçlendirmelerle beslenmek, sağlıklı beslenmeyi tanımlamaktadır. Dengeli beslenmek ve beslenmeyi spor ile desteklemek tam anlamıyla sağlıklı beslenmektir.
Yasakları bilinç altımıza yerleştirmeden veya bilinç altımızdan temizleyerek; yasak psikolojisinden kurtulup, farklı bir bakış açısı kazanmak psikolojimiz için oldukça gereklidir. Vücudumuzun gereklerini tespit ettikten sonra dengeli beslenmek, çeşitli bedensel aktiviteler yapmak, doğayla iletişimde olmak, sanatsal faaliyetlerde bulunmak insanoğluna her daim faydalı gelmiştir.
Vücudumuzun ihtiyaçlarını tahliller eşiliğinde, hekimlerimizle belirleyip; içgüdüsel ihtiyaçları da göz önünde bulundurup; beslenme ve sağlık uzmanlarımız desteğiyle programlı bir şekilde karşılayabiliriz. Sağlıklı beslenmek yaşam tarzına dönüşmelidir. Sağlıklı beslenmek bizi sınırlayıcı değil, motive edici unsur olmalıdır. Ülkemizde sağlıklı beslenmek için her çeşit kaynak bulunmaktadır. Her gelir gurubuna hitap edecek seçenekler mevcuttur. Bunları iyi değerlendirmeliyiz.
Besin piramidinde gördüğümüz her türlü kaynağı (doğru proseslerden geçmiş!!!), dengeli bir şekilde tüketilmesi sağlıklı beslenmeyi özetlemektedir. Tahıllar, sebzeler, meyveler, hayvansal ürünler (et ürünleri, süt ürünleri, yumurta vb.), yağlar, baklagiller vb. vücudumuz için gereklidir. Unutmayın, sağlıklı olursanız, mutlu olursunuz. Mutlu olursanız, sağlıklı olursunuz.
Yüksek Gıda Mühendisi & Yaşam Koçu Öznur TOPCU