Kolloidal sıvıyı yalın bir dille tanımlarsak; taneciklerin sıvı içerisinde asılı bulunması hali, denge durumu diyebiliriz. Kolloidal gümüş suyu, gümüş partiküllerinin sıvı içerisinde gözle görünmeyecek kadar küçük yani gümüş nano partiküllerin dağılmış halidir. Elektrik akımı verilerek; gümüşün su içesinde çözündürülmesi ile gümüş, suya bağlanmış olur. Kısaca kolloidal gümüş suyu, gümüş partikülleri ile suyun kolloide edilmesi ile elde edilmiştir.
Gümüş suyu kullanımı, aslında çok eskilere dayanıyormuş. Amerikan Besin ve İlaç İdaresi (FDA), kolloidal gümüş suyunu 1938’ li yıllar öncesi tarihin ilacı olarak kabul görmüş. Eski zamanlarda oldukça yaygın kullanılan gümüş suyunun, antibiyotiklerin keşfi ile kullanımı azalmış. Bir de o yıllarda pahalı olması da ayrı bir vazgeçiş öyküsü olmuştur. Tabi zamanla bakterilerin antibiyotiklere direnç göstermesi, alternatif tıbba yönelim, eskiye duyulan güven, daha sağlıklı yaşama ihtiyacı, popülerlik, duyumlar, tavsiyeler ve daha birçok etken gümüş suyunu tekrar gündeme getirmiştir.
Peki gerçekten faydalı mı bu gümüş suyu? Sizler için bazı akademik makaleleri gözden geçirdim ve olumlu yönde sonuçlanmış çalışmalar buldum. Kollodidal gümüş suyu, vücuttaki faydalı olan enzimlere zarar vermeden; katalizör görevi yapıp, virüs ve mantarların ihtiyaç duyduğu enzimleri çalışamaz hale getiriyormuş. Gümüş partiküllerinin nano boyutta olması ile yüzey alandaki artış etkisinden dolayı, antibakteriyel etkiyi ayrıca arttırıyormuş [1]. Başka bir çalışmada ise hangi bakterilere karşı etki ettiği araştırılmış. Sonuç olarak S. Aureus, P. Aeruginosa, E. Coli bakterilerine etkisi kanıtlanmış [2]. Akdeniz Üniversitesi’nde bulunan Antalya Teknokent’ i, Nanoen firması gümüşün, gram (-) bakterilere karşı etkili olduğunu da tespit etmiştir. Başka bir araştırmada gram (+) bakterilere karşı etkileri de saptanmıştır [3]. Elde edilen sonuçlara bakılırsa, kolloidal gümüş suyu antibakteriyel özellikte olup, tarihte kullanıldığı gibi özel bir antibiyotikmiş. Elbetteki halen antibiyotik ilaçlara göre gümüş suyu kısmen daha pahalı ancak tercihe ve doktor gözetimine bağlı olarak kullanılabilir bir kaynaktır.
Kolloidal gümüş suyunu sadece antibiyotik ilaç olarak düşünmenin yanı sıra başka alanlarda da yararlanamaz mıyız? Mesela evlerimizde ürettiğimiz gıdalar, kozmetikler, karışımlar bir süre sonra bozuluyorlar acaba onlarda denenemez mi? Veya endüstride bir çok pahalı koruyucu katkı maddesine alternatif olarak kullanılamaz mı? Bazı araştırmalarda göz damlası, yanık merhemi, cilt bakım ürünleri, kremler, ıslak mendiller, dezenfektanlar, zirai ilaçlar, hayvan yemleri üzerindeki etkileri incelenmiş ve olumlu sonuçları kanıtlanmıştır.
Kolloidal gümüş suyunun antikansorejen etkileri de alternatif tıpçılar ile gündeme gelmiştir. Bilim insanlarından, zaman içerisinde olumlu kanıtlar almak ümidi ile yazımı şimdilik sonlandırıyorum.
Yüksek Gıda Mühendisi & Yaşam Koçu Öznur TOPCU